Historie

Vår historie begynner med en fullskjegget seilskutekaptein som hadde en plan.

Mangfoldige tiår senere har bedriften utviklet seg fra å tappe 5000 flasker i året, til 5000 på et kvarter. Nedenfor kan du lese litt om vår historie, hvem vi var, hvem vi er, og hvor vi skal.

Den må tidlig krøkes
som god krok skal bli

[…] Veien videre for bedriften blir veldig spennende. I 2018 ble det kjøpt inn og levert destilleringsutstyr, som brukes til å lage tradisjonell skotsk-inspirert norsk whisky, norsk gin og akevitt. Du kan lese mer om dette og våre andre spennende drikkevarer under «Produkter».

Takk til deg som er trofast kunde, du som støtter en uavhengig bedrift i kampen mot de store.

Historie

Vår historie begynner med en fullskjegget seilskutekaptein som hadde en plan. En plan for pensjonstilværelsen etter han solgte sin siste skute. Nå skal det være sagt at på 1800-tallet var det vanlig å mønstre av i 50årsalderen, så mange gode år som drikkevareprodusent lå for Wilhelm Berentsens føtter. Planen var for så vidt enkel, med inspirasjon fra sine reiser på de syv hav og i til alle verdens kontinenter og hjørner, skulle han lage spennende og gode leskedrikker. Han etablerte Egersunds Mineralvandfabrik i 1895, i dag best kjent som Berentsens Brygghus.

Det begynte i det små med et kaffebrenneri og nøkternt produksjonsutstyr for å fremstille leskedrikk. For en liten produsent var målet hårete nok, hele 5000 flasker i året. Det tok ikke lang tid før produksjonskapasiteten nådde toppen, og nytt utstyr og nye lokaler måtte til.

Historisk sett har leskedrikker vært veldig annerledes enn de er i dag. Smaker som vanilje, granateple, og bjergdugg var store slagere. Helt nøyaktig hva bjergdugg var, er vi usikre på, det er en av de få oppskriftene vi ikke finner. Oversetter man det til engelsk blir det mountain dew. Ikke at vi tror det er noen sammenheng der altså, men det var jo mange skip som seilte til Amerika fra Egersund på den tiden, og Wilhelm var litt forut for sin tid med spennende smaker…

I 1924 tok sønnen Bernt over den daglige driften, og som sin far var han også en entreprenør, opptatt av gode smaker og kreative idéer. Som en fremdeles liten produsent var det greit å spe på med litt ekstra arbeid ved siden av, og som handelsfolk flest på den tiden drev de ofte med det årstidene kunne gi dem. Egersunds lune havn og nære tilknytning til havet gav gode resultater for både silde-, reke- og hummerfiske. Faktisk var levende norsk hummer var veldig populært i Frankrike. Selv om dette var en grei inntekt mistet han aldri fokuset på drikkevarene. Bernt leverte brus med hest og kjerre så langt som tre mil, hver vei! Så snart Bernts eldste sønn Wiggo var gammel nok til å løfte en kasse ble han delaktig i driften.

Wiggo tok over ledelsen på 50-tallet, og økte produksjonen betydelig. Såpass mye at det ikke holdt med den nye fabrikken han bygget i 1961, spoler vi frem ti år var bedriften flyttet til enda et nytt sted, på Jernbaneveien – og der har vi slått oss til ro. Som ungdom leverte Wiggo bruskasser med håndkjerre, opp de bratte bakkene til Husabø. Man skal jobbe hardt for å overleve som leskedrikkprodusent, i alle fall når man konkurrerer mot 140 andre produsenter i «lille» Norge.

Wiggo hadde egne visjoner – dog vel forente med hans forgjengere – og startet produksjon av både drops og essenser i tillegg. Essensene var meget populære under krigen, spesielt rom-essensen som var basert på 96% druesprit. Det var kanskje ikke så rart da det var vanskelig å få andre flytende varer med samme effekt. Etterhvert begynte produsentene rundt om i landet og merke de tøffe tidene, men Wiggo holdt stand, og var godt vandt med å dra tunge lass i bratte bakker. Wiggos sterke arbeidsmoral og stå-på-vilje smittet nok over på hans yngste sønn Harald, som tok over ledelsen allerede i en alder av 22 år.

Med ny generasjon kommer ny inspirasjon, og Harald som hadde jobbet i bedriften siden unge år, fikk velsignet sin trang til å utforske nye områder. Etter få år var varene spredt over et langt større geografisk område, og Berentsens ble enda mer kjent for gode varer og høy grad av personlig service. Han brukte tid på å bli kjent med kunder og forbrukernes behov, og bak det ligger nok noe av suksessen. Harald var tidlig ute med både ølutsalg, eplemost, og brennevin, og faktisk var Berentsens Brygghus de første i Norge som begynte med fermentert sider. Produksjonen og lokalene ble tilpasset det nye behovet, det var lagt godt til rette for at vi kunne utvide.

Den må tidlig krøkes som god krok skal bli – slik var det også for 5. generasjon. I ung alder begynte både Fredrikke og Fred å vise interesse for faget, og som generasjonene før begynte de å jobbe fra bunnen. Flaskesortering for hånd, og safttapping på femliters kanner var et godt fundament for ungt entreprenørskap å gro videre på.

Fredrikke utdannet seg innen varehandelsledelse, og er en viktig del av Berentsens administrasjon. Hun holder trådene i alle de nye påfunnene, og organiserer idéer fra tankestadiet til tappingen. Fredrikke spenner vidt i sin jobb og har mange ansvarsområder.

Fred studerte ølbrygging på Skandinaviske Bryggerhøjskole i København før han hospiterte på forskjellige bryggerier både i Norge og utland. Inspirert av internasjonale trender og tankeganger ble det fra 2015 satt enda mer fokus på å lage kreative og nytenkende øl, med spennende smakskombinasjoner og tilsetninger.

Berentsens Brygghus kan trygt sies å være en familiebedrift. I dag drevet av mor, far, datter og sønn, alle lidenskaplig opptatt av å skape drikkevarer av høyeste kvalitet, og å finne nye grenser å flytte. Slike grenser flytter ikke seg selv, men med et godt team av dyktige og stolte medarbeidere går det unna. Berentsens Brygghus er en bedrift som stadig er i utvikling, som finner nye områder å konkurrere på, og som går på «umulige» oppgaver med friskt mot. Denne filosofien har alltid vært, og vil alltid være viktig for bedriften.

Veien videre for bedriften blir veldig spennende. I 2018 ble det kjøpt inn og levert destilleringsutstyr, som brukes til å lage tradisjonell skotsk-inspirert norsk whisky, norsk gin og akevitt. Du kan lese mer om dette og våre andre spennende drikkevarer under «Produkter».

Takk til deg som er trofast kunde, du som støtter en uavhengig bedrift i kampen mot de store. Uten deg kunne ikke bedriften overlevd.